מהן ההשלכות: האם חבר עמותה יכול לקבל שכר?
האם חבר עמותה יכול לקבל שכר? דברים שחשוב לדעת
הנושא של שכר עמותות ומזכרת החברים בהן הוא נושא שמעורר לא מעט שיח, לא פעם עם נופך של חוסר הבנה או מידע שגוי. אז מי אמר שכסף לא צומח על העצים? אולי זה נכון רק במקרים נדירים, אבל כשמדובר בעמותות, השיח הזה בהחלט שווה להיטען באור חדש. בשורות הקרובות נסקור את השאלות החשובות ביותר בנוגע לשכר חברי עמותות, כולל המורכבויות ובעיקר – האם כל אחד מעמל יכול להרוויח מזה?
ואם יקרה משהו עם העמותה?
אם תכנסו לאתר של עמותה כלשהי ותראו שם שמות ונפשות תוססות, אולי תחשבו: "אה, פה כולם מתנדבים". אבל מה עם האנשים שמספקים את השירותים שהעמותה זקוקה להם? האם יכולים חברי העמותה להרוויח משהו או שמא מדובר בהתנדבות נטו?
אז כדי לחדד את העניין, לפי החוק בישראל, עמותה יכולה לשלם לשכירים ולחברי העמותה עצמם עבור עבודתם – בתנאים מסוימים. הקריטריונים לכך הם ארבעה:
- תפקידם בעמותה חייב להיות מוגדר ופרטני.
- הסכום שניתן לשלם לחבר העמותה חייב להיות סביר וראוי.
- למען השקיפות, זה חייב להיכתב בפרוטוקולים ובדוחות הכספיים של העמותה.
- לא ניתן לשלם לכל חבר עמותה באשר הוא, אלא רק לאלו הממלאים תפקידים מעשיים.
דגשים חשובים
אגב, חשוב לציין שגם כאשר חבר העמותה משולם, הוא עדיין לוקח את ההחלטות הניהוליות בנוגע לתשלומים האלה בצורה אובייקטיבית. זה לא תפקיד נועד להתפרנס, אלא להיות חלק מקהילה.
אז מה קורה כשחבר עמותה מתפרנס מעשייתו?
אם אתם חברים בעמותה שמספקת שירותים חיוניים או לקיום, יתכן וזה עשוי להיראות לא נעים לשאול "מי באמת משלם?", ולא חסר מקרים בהם חברי עמותות מרוויחים, או לפחות "מושכים" שכר לחיים נוחים יותר. יש לא מעט דוגמאות לחברי עמותות העוברים לעבוד בגופים הציבוריים בתפקידים אחראיים, ולוקחים צעד מאחורי המסך של המוסדות שאותם הם מייצגים.
מקרה הבוחן: צבעי השכירויות
מפרט קצר: במקרים בהם עמותה מתנהלת כעסק וגם סכומי הכסף הכוללים מכספי ההתרמה חורגים ל"שכר הוגן" – השאלה לגבי הלגיטימיות של זאת בהחלט מתבלטת. האם זה הרווח שהעמותה מייצגת? או שמא זה נוגד את עקרון ההתנדבות?
מה דעתכם? האם חבר עמותה צריך לקבל שכר?
אז יש כאלה שיגידו “ממש לא!”, ואחרים יגידו “חכה, זה לא כל כך פשוט”. ולא נעלם גם מדובר בקונפליקטים בין עמותות מוכרות ולגיטימיות באמת, הקונפליקטים הללו הם לרוב בלתי נגמרים, אז בואו נפשט את השיח.
שאלות הגיוניות להרהור:
- אם חבר עמותה עובד קשה ורוצה לשלם עבור עבודתו, האם לא מגיע לו לשלם?
- ומה אם יש הבדל מובהק בין תפקידים – האם כל אחד יכול להיות משולם באותה מידה?
- אם חבר העמותה עלול להשקיע הרבה זמן ומאמץ, האם זה לא עלול להוות בעיה בעתיד?
- איזה נזק ייגרם אם חבר עמותה לא מרוויח? האם זה יפגע בתפקוד?
והסיכויים להרוויח? מה עושים?
כמובן, כמו בכל תחום אחר, מדובר בפתרונות ובדילמות שאם לא נפתור אותן, נשלח את העמותה לחופשה טראומית, וכולם יצטרכו לרעוד. הזמן והמאמץ הם שער הכניסה לרווח של חברי העמותה.
אל תחשבו שהתשובות כ"כ פשוטות. כחשבונאי למקרה המעוניין להיות חבר בעמותה, עליכם לדעת הרבה. כל שינוי שולי במבנה השכר או תפקידם של חברי העמותה ידרשו דיון לא פשוט.
תפקיד הכסף בעמותות
ודאי שמתם לב, שבתחום העמותות לא הכל צבעוני ולחלק מהחברים יש מטרה מאוד ברורה. הכסף הוא אמצעי כמו כל אמצעי אחר למלא את המטרה של העמותה.
ואם היה כסף? מה אז? חברי העמותה יכולים להרוויח, אבל צריכים לפקוח עיניים למשא ומתן שיתנהל במקום, לא רק תוך ארבע קירות של חדרי ישיבות.
סיכום המסקנות בעיניים פתוחות
אז האם חבר עמותה יכול לקבל שכר? התשובה הקצרה היא – כן! אך זה מגיע עם כוכבית של עשרות פרטים שחובה לקחת בחשבון. ברור שעמותות נתפסות לעיתים כאילו כל כולן נשענות על גבם של מתנדבים, אך גם בדבר זה יש לנהל שיח אובייקטיבי עם הבהרה של העקרונות הכלכליים ומוסדיות.
לפני שהחליטו להקים עמותה או לצרף את עצמם למשל הזהב, כדאי לקחת את הזמן ולהתעמק בנושאים הכספיים כדי לעשות סדר. בסופו של דבר, מעבר לכסף, עמותה משקפת את התשוקה והמוטיבציה שסתם הפכתם לחבר – לתרום ולעזור. ומה הכסף שם? הוא בברזלים בגבונה, משרת את המטרה. אז מי לא רוצה להתמחות בעצימת עמותות?
כתיבת תגובה