אם קבעת במג"ב, זו המשכורת שלך!
קבע במג"ב משכורת: מספרים, מיתוסים ונתונים שלא שמעתם
מג"ב או משמר הגבול הוא אחד מהגופים החשובים במדינת ישראל, והמשכורות בו לא תמיד נראות לכאורה כמו שניתן לצפות מהציבור. רבות הן השאלות שמתעוררות סביב שכר הלוחמים והקצינים במג"ב – האם השכר באמת טוב? איך משווים אותו לשירותים אחרים? ומה בדיוק נמצא באותן משכורות החודשיות? בואו לצלול לעולם המעניין של משכורת מג"ב ונבין ביחד על מה כל המהומה.
מהי המשכורת הממוצעת במג"ב?
בואו נתמקד בשאלה הראשונה שכנראה עולה לכם לראש: כמה באמת מרוויחים במג"ב? המשכורות במג"ב משתנות בהתאם לדרגת הלוחם או הקצין, שנות הוותק, וגם לתפקיד הספציפי שבו נמצא העובד. אם נזכה להסתכל על תפקידים שונים, נמצא שהמשכורת הממוצעת נעה בין:
- לוחם: כ-6,000 שקלים לחודש
- סמל: כ-8,000 שקלים לחודש
- קצין: 11,000 – 15,000 שקלים לחודש, בהתאם לדרגה
כמובן, משכורות אלו יכולות להשתנות, ישנם גם מענקים ותשלומים נוספים, אך המגמה הכללית היא שברמה התחתונה של הסולם המשכורות לא מדהימות. אז מהי הסיבה לכך? נשמע כמו תעלומה שמזמינה תחקיר.
האם צריך לקבוע מה יותר חשוב: שכר או משמעות?
מג"ב מבצע משימות קריטיות בישראל, אך גם חלק מהלוחמים והקצינים מרגישים את המשקל של המשכורת. מדי חודש הם מקבלים תשלום, אך פעמים רבות עולה השאלה אם זה מספיק בשביל להרגיש את המשמעות של עבודתם.
שאלות לשקול:
- האם השכר במג"ב משקף את רמת הסיכון של עבודת הלוחמים?
- האם לוחמים צריכים להסתכל על שכרם או על החוקר הסביבתי?
- איך מדברים על כסף בלי שירגישו על זה רגשות?
על פי הערכות, המשכורת במג"ב לא תמיד עולה בקנה אחד עם הוראות שכר במקצועות אחרים בשירות הציבורי. יש המוטרדים מכך שמזמינים אותם לשרת מילואים או תפקידים קריטיים, אבל כאשר מגיע לכם השכר, הוא לא מעורר אותם לחשוב "וואו, אני שווה את זה!" אז מה עושים?
האם יש מענקים והטבות נוספות?
החדשות הטובות הן שהשכר במג"ב לא נשאר שם סתם כך. יחד עם השכר מגיעות גם הטבות שונות:
- דירת מגורים במחירים מסובסדים.
- הטבות מקצועיות שונות לרכישת רכב.
- כרטיסי הנחה ושירותים נוספים.
בהקשר לכך, אחד הדברים המוזרים הוא שכמה מהלוחמים מתארים את זה ככה: "אני קם בבוקר ויש לי חשק לעבוד, אבל כשאני רואה את המשכורת בסוף החודש אני שואל את עצמי: האם זה שווה את זה?". התשובה היא, כמובן, לגמרי אישית ואינטרסנלית.
מאיפה מגיעים הכספים הללו?
שאלות רבות מתעוררות סביב התקצוב של מג"ב. הכספים שמגיעים למימון המשכורות מגיעים מכספי המדינה, ובחלק מהמקרים מקומות אחרים. לא פעם ישנם ויכוחים ציבוריים על כך שהתקציבים יכולים להיות מנוצלים בצורה טובה יותר. האם נשאל בשנית: האם אותם כסף מגיע למקום הנכון?
האם ניהול המשאבים הממשלתיים צפוי לשנות את המצב?
השאלה הזו מצריכה דיון שולי. עקרונית, במידה והמדינה תחליט להשקיע יותר תקציבים בתכנון ובניהול המשאבים, תתכן גם עלייה בשכר הלוחמים. כמובן שהדבר מחייב איזון עם חלקים אחרים בתקציב הלאומי. אז מה הפסדנו כאן?
מה עושים אחרי שחרור? פיתוח כישורים פיננסיים
לאחר שירות צבאי, ישנם רבים שלא יודעים לאן לפנות. אולי כשהם היו באמצע השירות הם לא חשבו על זה: מה לעשות אחרי? כדי למנוע את הקפיצה הזו לתהום של חוסר ודאות, כדאי להתחיל ללמוד על ניהול הכלכלה האישית.
כיצד עשוי להיראות משק בית עם משכורת ממוצעת של מג"ב? הנה כמה טיפים:
- השקעה במבצעי חינוך פיננסי – ידע יסייע.
- ניהול תקציב חודשי – המפתח להצלחה היומיומית.
- שקילת אופציות השקעה בעתיד – ללכת לגופים מוסמכים.
וכך, לאחר השירות, לוחמים יוכלו למצוא את עצמם פועלים מתוך חינוך פיננסי מתווסף. אם תחשבו על זה, מידת זהירות עם הכסף עשויה להיות מהותית הרבה יותר ממסגרת המשכורת במג"ב!
סיכום – המסלול קדימה
שכר הלוחמים במג"ב הוא נושא פתוח לדיון. בתור גוף חיוני למדינת ישראל, השכר עשוי להרגיש לא תמיד פרופורציונלי למעסיקים וללוחמים באופן אישי. חלקם מצרים על כך שחלק מהשירותים לא מתוגמלים בצורה הוגנת, אך עם ההשתנות של התקציבים, יתכן שמשהו ישתנה.
בעיקר, אנחנו זקוקים לשיח פתוח על גריעות המשכורות וההטבות של לוחמים, ועל הדרך שבה כל אחד מהם יכול לקחת את הניהול הכלכלי של כדור הארץ הזה בידיים. וכל אחד יכול לתפוס את הכסף בידיים ולשאול את השאלה המקפיצה: מה המשמעות של הכסף שלי?
כתיבת תגובה